Jak rozeznat brambory

Brambory jako příloha nebo jako základ celého jídla k obědu nebo večeři. Z brambor se dá vytvořit mnoho skvělých a chutných pokrmů, někdo si je vychutná i jen tak samotné, třeba pečené nebo smažené. Milujeme z nich bramborový salát, zapečené brambory, kaši, šťouchané brambory. Brambory na sto způsobů. A víte také, jaké brambory na přípravu konkrétního pokrmu máte použít? Umíte vybrat ten správný varný typ brambor a dodržujete to? Dnes při nákupu v supermarketu můžete už bez problémů vybírat s různých druhů brambor a tak bude vaše oblíbené bramborové jídlo ještě lepší a chutnější. A tak se příště zkuste na sáčku podívat, jaký varný typ kupujete a na jaké jídlo je budete používat.

sklizené brambory

Jaké máme varné typy brambor:

·         Varný typ A– brambory varného typu A se nejvíce hodí na přípravu příloh, také do salátů, pro vaření brambor ve slupce. Tyhle brambory se totiž nerozpadají a nerozvaří se vám.

·         Varný typ B– typ B se nejvíce hodí pro přípravu guláše, do polévek, ale také z nich můžete udělat bramborový salát nebo je uvařit jako přílohu. Tento typ je vlastně takový střed mezi typem prvním a třetím posledním. 

·         Varný typ C– varný typ C je nejlepší pro přípravu bramborového těsta nebo na kaše či placky. Takže jestli budete dělat bramboráky, bramborové placky a podobně hledejte v obchodě typ C.
rozmarýnové brambory

Existuje ještě také varný typ D. Ten u nás, ale těžko koupíte. Jsou to brambory pro další průmyslové zpracování. Ty by nám doma v kuchyni byli stejně k ničemu.

Někdy na obalech brambor můžete také najít napsáno, že se jedná o typ A-B nebo B-C. V tomto případě můžete brambory použít na přípravu čehokoliv. A když není, jiná možnost vždycky připravíte brambory jakékoliv na to, co zrovna uvařit chcete. Dodržení typu je nejdůležitější u přípravy bramborového salátu, protože hodně moučné jako je typ C, se na jeho přípravu nehodí.