Mandle jako chutná svačinka

O prospěšností mandlí už existuje mnoho studií, které dokládají význam této zdravě pochutiny. Mandle https://www.nakliceno.cz/mandle/ mají mnoho zdravotních benefitů.

Pro zdraví

Velice prospěšné jsou například pro diabetiky a jíst by je měli i lidé, kteří mají v rodině cukrovku. Mandle mají schopnost mírnit hladinu glukózy v krvi. Jsou bohaté na proteiny a živiny. O ořeších je ale známo, že mohou také omezit chuť k jídlu, jsou výborné pro srdeční činnost a lze si je dopřávat i jako prevenci proti Alzheimerově chorobě.

mandle2

Mandle obsahují i velké množství vlákniny. Ta podporuje zdravé trávení a fungování střev. Do skupiny zdravých potravin patří i díky množství antioxidantů, vitamínu E, hořčíku, bílkovin.

Pro těhotné ženy se doporučují mandle jíst po malých dávkách celé těhotenství. Hrst mandlí denně si dokáže poradit i s problémovými partiemi, s vysokým krevním tlakem i s problémy s obezitou.

Po mandlích se rozhodně netloustne, pokud se jí hrstka denně. Naopak se díky nim zasytíte a nemusíte jíst tolik jiného jídla. Optimální počet je 15 mandlí denně, což odpovídá asi 30 až 35 g.

mandle3

Nápady do kuchyně:

Mandle mohou posloužit jako základ pro chutné pesto na těstoviny. Stačí k tomu trocha oleje, bazalka, česnek a pekorino (sýr z ovčího mléka) a mandle. Vše zpracujete na hladkou hmotu a zamíchejte to oblíbených těstovin.

Mandle nasekané na jemné vločky lze použít jako zpestření do salátů, přidat je k dušené zelenině a budou se hodit i k masu.

Mandlová pochoutka: opečené mandle stačí zlehka ochutit karamelem a vznikne jednoduchá pochoutka, kterou nikdo neodmítne.

Pravidelná konzumace

Pravidelná konzumace mandlí posílí vaše nervy, dodá pevnost svalům, pomůže překonat stresové období, zažene zimní deprese a zatočí s únavou. Pro rychlé doplnění energie nenajdete lepší způsob než si zamlsat s mandlemi.

Mandle se dají jíst i těsně po sklizni, kdy jsou nejlépe stravitelné. Pokud jsou déle sklizené, mají tendenci tvrdnout a snížit obsah vody. Pokud je opražíte, budou křehčí a změknou. Pokud chcete, aby mandle byly lépe stravitelné, namočte je před konzumací na noc do vody. Druhý den stačí mandle oloupat a chutnají jako čerstvé. Sundáním slupky se výrazně zlepší jejich stravitelnost.